BetaArchive Logo
Navigation Home Database Screenshots Gallery Image Uploader Server Info FTP Servers Wiki Forum RSS Feed Rules Please Donate
UP: 0d, 5h, 7m | CPU: 20% | MEM: 4935MB of 10901MB used
{The community for beta collectors}

Post new topic Reply to topic  [ 13 posts ] 
Author Message
 PostPost subject: What does the "S3" display mean in early Chicago builds?        Posted: Mon Feb 10, 2020 8:09 pm 
Reply with quote
User avatar
Offline

Joined
Sat Jul 14, 2018 6:00 pm

Posts
32

Location
DESK.CPL

Favourite OS
Any Windows build
In early Chicago builds (58s-73g), there exists an "S3" option in the list of built-in display drivers. The problem is, I don't know what specific S3 display I should select for it to work correctly! I've tried everything, a Trio32, Trio64, but Windows just refuses to load if I select the S3 display driver.

Can someone please say what display I should select for it to work properly? Thank you.
By the way, I am using 86Box to emulate Chicago build 73g.


Top  Profile
 PostPost subject: Re: What does the "S3" display mean in early Chicago builds?        Posted: Mon Feb 10, 2020 8:10 pm 
Reply with quote
Donator
User avatar
Offline

Joined
Wed Feb 23, 2011 12:11 am

Posts
3539

Location
Italy

Favourite OS
Windows, OS/2, DOS
Either S3 801 or 805.

_________________
http://forum.softhistory.org


Top  Profile  WWW
 PostPost subject: Re: What does the "S3" display mean in early Chicago builds?        Posted: Mon Feb 10, 2020 8:45 pm 
Reply with quote
User avatar
Offline

Joined
Sat Jul 14, 2018 6:00 pm

Posts
32

Location
DESK.CPL

Favourite OS
Any Windows build
I tried a VLB S3 86c805 and an ISA S3 86c801 (they weren't available with PCI or anything else) and they didn't do anything, it still gave me a black screen when I tried to start Windows.

Just in case they may affect anything, my VM's specs are as follows:

Board: Intel Classic PCI
Processor: i486DX2/66
16MB memory


Top  Profile
 PostPost subject: Re: What does the "S3" display mean in early Chicago builds?        Posted: Mon Feb 10, 2020 8:49 pm 
Reply with quote
FTP Access
User avatar
Offline

Joined
Sun Apr 16, 2017 4:38 pm

Posts
283

Location
Zurich, Switzerland
I would try the Trident G4000 once as a try, because for me it was never with problems.

_________________
4 8 15 16 23 42 = 108
My YouTube Channel
My Equipment for everything


Top  Profile  WWW
 PostPost subject: Re: What does the "S3" display mean in early Chicago builds?        Posted: Mon Feb 10, 2020 8:53 pm 
Reply with quote
User avatar
Offline

Joined
Sat Jul 14, 2018 6:00 pm

Posts
32

Location
DESK.CPL

Favourite OS
Any Windows build
I can't even see a Trident G4000 in 86Box VM configuration. Even if it was there, it wouldn't work with the S3 display.


Top  Profile
 PostPost subject: Re: What does the "S3" display mean in early Chicago builds?        Posted: Mon Feb 10, 2020 9:05 pm 
Reply with quote
Donator
User avatar
Offline

Joined
Wed Feb 23, 2011 12:11 am

Posts
3539

Location
Italy

Favourite OS
Windows, OS/2, DOS
What resolution have you set?

_________________
http://forum.softhistory.org


Top  Profile  WWW
 PostPost subject: Re: What does the "S3" display mean in early Chicago builds?        Posted: Mon Feb 10, 2020 9:15 pm 
Reply with quote
User avatar
Offline

Joined
Sat Jul 14, 2018 6:00 pm

Posts
32

Location
DESK.CPL

Favourite OS
Any Windows build
640x480x256 colours. When I select it, it displays a black screen and doesn't even play the startup sound. When I select my preferred resolution (1024x768x16777216 colours), it displays an error loading the video adapter.


Top  Profile
 PostPost subject: Re: What does the "S3" display mean in early Chicago builds?        Posted: Mon Feb 10, 2020 9:19 pm 
Reply with quote
Donator
User avatar
Offline

Joined
Wed Feb 23, 2011 12:11 am

Posts
3539

Location
Italy

Favourite OS
Windows, OS/2, DOS
1024x768x24/32bpp isn't supported by the built-in driver, 640x480x8bpp should be supported, try reinstalling the build.

_________________
http://forum.softhistory.org


Top  Profile  WWW
 PostPost subject: Re: What does the "S3" display mean in early Chicago builds?        Posted: Tue Feb 11, 2020 1:54 am 
Reply with quote
FTP Access
User avatar
Offline

Joined
Fri Aug 23, 2019 12:41 pm

Posts
5

Location
Indonesia

Favourite OS
Cairo 1175
Use Tseng E400 I'm using PCem actually.

Sent from my Redmi 6 using Tapatalk

_________________
Posted by AndrioZite on Internet Explorer based on Windows 98
----------------------------------------------------------------------
Image


Top  Profile
 PostPost subject: Re: What does the "S3" display mean in early Chicago builds?        Posted: Fri Feb 14, 2020 7:45 am 
Reply with quote
Donator
User avatar
Offline

Joined
Sat Aug 19, 2006 8:13 am

Posts
2019

Location
Slovenia, Central Europe.

Favourite OS
Windows 98 SE 4.10.2222B
- SebOno: Try the Rise Computer R418, it has better PCI support than the Intel Classic/PCI.

_________________
Join #softhistory @ RoL IRC, a nice community for true enthusiasts!
Anime channel: #doki-doki @ RoL IRC, Mibbit, KiwiIRC.
The 86Box help channel is #softhistory now!

Check out our SoftHistory Forum for quality discussion about older software.


Top  Profile  WWW  ICQ  YIM
 PostPost subject: Re: What does the "S3" display mean in early Chicago builds?        Posted: Sun Feb 16, 2020 6:22 pm 
Reply with quote
User avatar
Offline

Joined
Sun Apr 16, 2017 12:39 am

Posts
322

Location
Wisconsin

Favourite OS
Favorite*
Here’s what works for me

Board: AMI WinBIOS 486
CPU: Intel 486DX4 at 100MHz
RAM: 64 MB
Graphics: Tseng ET4000AX
Resolution: 640x480x8bpp

If you think this is overkill, that’s your opinion.

_________________
DV
Go check me out on YouTube!
DVINTHEHOUSEMAN- BigBowb1e Productions

mrpijey wrote:
Or someone slipped on a banana peel, fell backwards and accidently hit both the betaarchive.com and "DDoS Express" buttons at the same time.


Last edited by DVINTHEHOUSEMAN on Mon Feb 17, 2020 11:05 pm, edited 1 time in total.

Top  Profile
 PostPost subject: Re: What does the "S3" display mean in early Chicago builds?        Posted: Mon Feb 17, 2020 5:54 pm 
Reply with quote
Offline

Joined
Fri Jan 31, 2020 3:42 pm

Posts
5

Favourite OS
DR5
Use the Rise Computer R418 (66MHz), 16MB RAM, the Tseng ET4000AX graphics (1024x768 with 256 color) and you get better.


Top  Profile
 PostPost subject: Re: What does the "S3" display mean in early Chicago builds?        Posted: Tue Feb 18, 2020 6:14 pm 
Reply with quote
Donator
User avatar
Offline

Joined
Sat Aug 19, 2006 8:13 am

Posts
2019

Location
Slovenia, Central Europe.

Favourite OS
Windows 98 SE 4.10.2222B
- 86Box: I'm quite sure that on the Rise machine, you would be able to even use the S3 801 or 805.

_________________
Join #softhistory @ RoL IRC, a nice community for true enthusiasts!
Anime channel: #doki-doki @ RoL IRC, Mibbit, KiwiIRC.
The 86Box help channel is #softhistory now!

Check out our SoftHistory Forum for quality discussion about older software.


Top  Profile  WWW  ICQ  YIM
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 13 posts ] 




Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  

All views expressed in these forums are those of the author and do not necessarily represent the views of the BetaArchive site owner.

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Copyright © 2006-2020

 

Sitemap | XML | RSS