Windows vista 5728 tweaking

Discuss Windows Vista, 7, 8.x, 10 and Windows Server 2008, 2008R2, 2012, 2016, 2019, Home Server, SBS 2008, SBS 2011.
Post Reply
Deathwarder
FTP Access
Posts: 260
Joined: Wed Oct 04, 2006 2:06 am

Windows vista 5728 tweaking

Post by Deathwarder »

Is there any way to tweak windows vista down to like 500megs of ram usage?

Vista Ultimate R2
User avatar
FTP Access
Posts: 2393
Joined: Wed Aug 30, 2006 10:06 pm

Post by Vista Ultimate R2 »

There's lots of useless services running by default (eg Tablet PC service, whether or not you have a Tablet) that you can get rid of, but make sure you don't disable anything related to user authentication. I did (it looked a pretty useless service from their description of it - I assumed it was the same kind of thing as that Secondary Logon one that XP has, which can safely go), and it broke the UAC thing, so whenever I tried to do anything that needed authentication, nothing at all happened (including trying to run services.msc or regedit to re-enable the service!).

Yeah, I know I'm stupid, but it does seem silly that they provide an option to disable an essential service that there's no way to re-enable (crucial services like Remote Procedure Call don't usually allow you to disable them, which is sensible).

Remember that in Vista, the amount of memory used to some extent depends on how much memory you have, and it doesn't actually need as much as it takes (i.e. if you try to do something that needs some of that memory, it will release it).
Image

Deathwarder
FTP Access
Posts: 260
Joined: Wed Oct 04, 2006 2:06 am

Post by Deathwarder »

the problem is, I have 1gig, and I need access to at least 700megs while still having a responsive system. With pagefile, vista uses 1200megs, a problem.

Flare
FTP Access
Posts: 38
Joined: Wed Oct 04, 2006 2:53 am

Post by Flare »

Holy memory leak, batman!

Deathwarder
FTP Access
Posts: 260
Joined: Wed Oct 04, 2006 2:06 am

Post by Deathwarder »

Well, most of it is paged. Actually, is the pagefile section of the taskmanager reflecting total usage? In which case it is only 800megs.

baso
User avatar
FTP Access
Posts: 181
Joined: Fri Oct 06, 2006 2:51 pm
Location: Czech, Moravia

Post by baso »

I have "only" 400MB RAM usaage on 5728. Without modifikations....

___
User avatar
Donator
Posts: 1914
Joined: Sat Aug 19, 2006 12:19 am
Location: New Zealand

Post by ___ »

whats your total ram?

Vista Ultimate R2
User avatar
FTP Access
Posts: 2393
Joined: Wed Aug 30, 2006 10:06 pm

Post by Vista Ultimate R2 »

My 5744 is only using 318 MB out of a total of 512 MB RAM, with a few of the default services disabled (Sidebar running, no Aero as it's in VMware).

Edit: 284 MB now that I've removed a few more services
Image

Deathwarder
FTP Access
Posts: 260
Joined: Wed Oct 04, 2006 2:06 am

Post by Deathwarder »

It says pagefile 840megs, physical 46% of 1gig. Subtract the 60megs firefox uses and its down a lot. Would installing 5744 help?

Post Reply