BetaArchive Logo
Navigation Home Screenshots Image Uploader Server Info FTP Servers Wiki Forum RSS Feed Rules Please Donate
UP: 49d, 6h, 26m | CPU: 29% | MEM: 5614MB of 12227MB used
{The community for beta collectors}

Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 
Author Message
 PostPost subject: Longhorn 4074 Bug Solving and Tweaking        Posted: Wed Jun 04, 2008 4:31 pm 
Reply with quote
FTP Access
Offline

Joined
Sun Apr 06, 2008 6:22 pm

Posts
175

Location
Germany
Greetings out there,

I'm not sure wheter it was here or at another forum where they had a list which contained bugs of different Longhorn builds and how to solve them.
But well I just start a new topic which then could be added to the wiki, if I'm wrong please correct me.

Contents
Network Browsing Bug
NetBEUI Protocol
(Slow TCP/IP)
Install Firefox
Help and Support Center and Search on the Desktop
Missing Drivers

Enjoy!



Network Browsing Bug
As you might know, in Longhorn 4074 the Network Browser is broken.
So any time you attempt to access a PC directly via "\\PCName\RessourceName" or via the Network Neighborhood, you'll get an error message.
First of all you need to add the "Client for Microsoft Networks" and "File and Printer Sharing Services" to the network connection (As I am used to the German labels, I don't know exactly how they're called in English, but I think you'll now what I want to say)
Open the Properties dialog of the Client for MS Networks.
You'll find an empty drop down box labeled "Name service provider". Clik on that item and select "Windows Locator". Press OK, close all dialogs and restart.
Image
After Windows is back up again, you'll find your PCs in the Network Neighborhood. :)
(If you open the dialog again the box is empty again but this is normal, just re-select the "Windows Locator" and close it)
Image
Even Network Drives are working:
Image

NetBEUI Protocoll
As I'm used to the NetBEUI protocoll because I grew up with Windows 95, I don't want to miss it in XP or Longhorn.
Installing it on Longhorn is exactly the same way as in XP:
From the XP CD copy the files "NBF.sys" and "NETNBF.INF" into C:\windows\system32\drivers (the sys-file) and C:\windows\inf (the inf-file). I don't know exactly where those files are located atm but I'll find it out soon ;)
Then you can install this protocoll on the network conection of your choice. Just choose "Install" and choose (depending on your localisation) "NetBEUI protocoll". Press OK and have fun!

Slow TCP/IP
I tried replacing some of the TCP/IP sys-files with those from XP but now the TCP/IP subset is broken ("Cannot contact TCP/IP driver, Code 8" Ping says). So no success here by now. But I'll keep trying.
If anyone could give me an answer what is exactly broken or which files are handling the protocoll, would be nice.

Install Firefox
As the Internet Explorer 6.05 is crappy (but I like the design), you might want to install Firefox on Longhorn. But the installer (well I just tried with the German one) refuses to install because you need 35MB and you only have 15GB left.
It's really easy, just install Firefox in another OS (Windows 2000, XP etc.) and *copy* the folder into a folder of your choice (e.g. Program Files) and run firefox.exe there.
It will prompt you to copy settings from Internet Explorer (you can, if you wish to) and afterwards you can set it as default browser. It works fine.
Then you can configure it as you want to (Adblock Pro, Vista design etc.)

Help and Support Center and Search on the Desktop
They say after an uncertain amount of time using Longhorn those icons appar in the Desktop:
Image
But that's wrong. It's just because they're "marked" as hidden icons. So what to do?
There are various registry tricks that require you to delete three keys from the Registry. But there is a far more easier way to remove those icons... If you do not need to see hidden files.
Just tick "Do not show hidden files and folders".
Image
(As you can see I've been working on porting the 5048's skin to 4074 by replacing several Resources in the msstyles file... But it's not yet finished so it's kind of ugly)
Press OK and...
Image
Vanished :)

Missing Drivers
If Longhorn claims not to have a driver for a device (in my case this were SoundBlaster 16 ISA (H) and ATI Rage 128 Pro), there are various ways to solve the problem:
Image
Go to "Hardware and Devices" (in the Start Menu or Control Panel), right-click on the device that is not working and select "Update Driver"
If your device is not yet installed skip the Hardware and Devices part and let the system first search for "Plug and Play" devices.
Image
The well-known dialog prompts you "What do you want the wizard do?"
Select "Install from a list or specific location (Advanced)" and click "Next".
Select "Don't search. I will choose the driver to install." and click "Next".
On the now appearing *empty* list, choose "Have Disk". Choose the folder which contains the inf file and proceed by clicking OK, Next etc. all the time.
If you not yet have found the inf file, make sure you have an installation directory.
For example for ATI drivers: Run the "wxp-blablabla.exe" setup file (Xp drivers work fine).
It normally extracts itself to C:\ATI (and does not remove the folder properly afterwards 8o| )
On my machines the setup always just disappeared after the loading screen reached the 100% mark...

So, back to our Have Disk prompt. It wants to search in "A:\" by default (You have an 1GB floppy? :) )
Click "Browse", navigate to the C:\ATI folder and just find the .inf file by trying, you might find many of them, just try all of them and do it until it works :P
Image

If you do not have a driver, try "mounting" the inf directory of an existing XP installation. If it even is on the same PC it's even better because it is then "filtered" to perfectly match the devices and drivers required on your PC.
Then do not browse in the Dialog that prompts you to "Insert the manufacturer's disc". Just enter the path to the inf directory of Windows XP into the input box that says "A:\".
Click on OK, wait and choose the Device that matches.
You might need to insert your XP CD for the setup to copy the sys-files needed.

Greetings


Last edited by Ensign Joe on Sun Jun 08, 2008 2:04 pm, edited 5 times in total.

Top  Profile  ICQ
 PostPost subject:        Posted: Wed Jun 04, 2008 5:06 pm 
Reply with quote
FTP Access
Offline

Joined
Tue Aug 14, 2007 5:09 pm

Posts
184
Thankies! It should prove useful to many people!
Also, if you want to write about all 4xxx builds, remember to say something about memory leaks :).


Top  Profile
 PostPost subject:        Posted: Sat Jun 07, 2008 3:23 pm 
Reply with quote
FTP Access
Offline

Joined
Sun Apr 01, 2007 1:58 pm

Posts
52
So that explains why some of my VMware drives aren't showing up! Thanks for the solution.


Top  Profile
 PostPost subject:        Posted: Sun Jun 08, 2008 2:02 pm 
Reply with quote
FTP Access
Offline

Joined
Sun Apr 06, 2008 6:22 pm

Posts
175

Location
Germany
Update
I just added another two tips and tricks:

How to remove those stupid Search and Help and Support Center icons from your Desktop without screwing in the system's Registry.

and

How to install a device Longhorn does not know (or like...).

Enjoy! :)


Top  Profile  ICQ
 PostPost subject:        Posted: Tue Jun 10, 2008 6:14 pm 
Reply with quote
Good Article.Thanks!


Top
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 




Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  

All views expressed in these forums are those of the author and do not necessarily represent the views of the BetaArchive site owner.

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Copyright © 2006-2018

 

Sitemap | XML | RSS