BetaArchive Logo
Navigation Home Database Screenshots Gallery Image Uploader Server Info FTP Servers Wiki Forum RSS Feed Rules Please Donate
UP: 54d, 8h, 13m | CPU: 16% | MEM: 5957MB of 12287MB used
{The community for beta collectors}

Post new topic Reply to topic  [ 15 posts ] 
Author Message
 PostPost subject: Longhorn 4074 Dell Vostro 1000 (AMD)        Posted: Wed May 08, 2019 7:25 am 
Reply with quote
Donator
User avatar
Offline

Joined
Wed Sep 09, 2009 2:17 am

Posts
3510

Location
Cologne, Germany

Favourite OS
10.0.9901
Hi everyone,

I've been trying to install Longhorn 4074 in various forms but to no avail on a Dell Vostro 1000. Here are the specs:

ATI RS480
ATI Radeon Xpress 1150, Core: 100 MHz, Memory: 400 MHz, up to 320MB Shared Memory
2 GB RAM
128 GB SSD

It installs Windows XP just fine and the PC is a Windows Vista OEM.

The issues I get:
-No bluescreen
-Will stop copying files or hang at setup
-If it gets past copying files, it boots with the Longhorn boot screen and then shows a black screen. No safe mode success.
-Error copying files
-External drive: CDBOOT mem overflow error

I've tried with the WIM and non-WIM versions of Longhorn. There is no indication (to my knowledge, at least) that this is a SATA issue.
I've tried Sigma OS, Longhorn Reloaded, the original 4074.

I have tried figuring out if it's a CD drive issue or something else, I've tried upgrading from the OS directly and using/booting from a USB (but I know Longhorn has trouble being installed via USB sometimes), I've tried also by upgrading from Windows XP but I am all out of options. What is the next step? What could be causing the error?

_________________
Image


Top  Profile
 PostPost subject: Re: Longhorn 4074 Dell Vostro 1000 (AMD)        Posted: Wed May 08, 2019 7:47 am 
Reply with quote
Donator
User avatar
Offline

Joined
Mon Jul 23, 2012 9:40 pm

Posts
1017

Location
MD N10DC

Favourite OS
NT3.X Family
Some sort of hardware problem.
Had very similar trouble with my dell XT and 4074. It would boot exactly once after installation, then on restart it would black screen. Except I managed to install off USB.

I believed at one point it was ACPI related. I managed to force boot it with standard hal but no matter what it would somehow find a way to detect and load acpi drivers and wind up at square one.

Try it with different included ntkrnl exes and hal dlls and see if that makes a difference. Standard pc hal (halstnd?) was the one that remotely worked for me. I left ntoskrnl asis.
If you can, rerun i386 setup set to standard pc.

_________________
Quote:
"C makes it easy to shoot yourself in the foot; C++ makes it harder, but when you do it blows your whole leg off"


Top  Profile
 PostPost subject: Re: Longhorn 4074 Dell Vostro 1000 (AMD)        Posted: Wed May 08, 2019 8:18 am 
Reply with quote
Donator
User avatar
Offline

Joined
Wed Sep 09, 2009 2:17 am

Posts
3510

Location
Cologne, Germany

Favourite OS
10.0.9901
Ok so I've got as far as getting into safe mode, but when it tries to log on, it is stuck on the "Please wait" logon screen. But it DOES boot into safe mode and I can do a few things in there. What could be the problem here at logon?

Edit: I just let it sit and it LOADED!
Edit 2: Seems to be that the graphics does NOT like Longhorn. No luck with that. Looks like I'll be looking for a new laptop to try Longhorn on.

_________________
Image


Top  Profile
 PostPost subject: Re: Longhorn 4074 Dell Vostro 1000 (AMD)        Posted: Wed May 08, 2019 7:03 pm 
Reply with quote
Donator
User avatar
Offline

Joined
Mon Jul 23, 2012 9:40 pm

Posts
1017

Location
MD N10DC

Favourite OS
NT3.X Family
If you have to, do the kernel hex-edit to change to version 5.1, but you'll lose DCE...

_________________
Quote:
"C makes it easy to shoot yourself in the foot; C++ makes it harder, but when you do it blows your whole leg off"


Top  Profile
 PostPost subject: Re: Longhorn 4074 Dell Vostro 1000 (AMD)        Posted: Wed May 08, 2019 11:07 pm 
Reply with quote
Donator
User avatar
Offline

Joined
Wed Sep 09, 2009 2:17 am

Posts
3510

Location
Cologne, Germany

Favourite OS
10.0.9901
yourepicfailure wrote:
If you have to, do the kernel hex-edit to change to version 5.1, but you'll lose DCE...


I got everything to work, but the last thing is Sigmatel 92xx STAC audio. I feel like I've gotten it to work before...but I think 4074 has audio driver issues...man it's been a while since I've been doing this stuff and I feel like I have just forgotten it all.

_________________
Image


Top  Profile
 PostPost subject: Re: Longhorn 4074 Dell Vostro 1000 (AMD)        Posted: Thu May 09, 2019 3:43 am 
Reply with quote
Donator
User avatar
Offline

Joined
Mon Jul 23, 2012 9:40 pm

Posts
1017

Location
MD N10DC

Favourite OS
NT3.X Family
Did you get the MSUAA patch loaded?

_________________
Quote:
"C makes it easy to shoot yourself in the foot; C++ makes it harder, but when you do it blows your whole leg off"


Top  Profile
 PostPost subject: Re: Longhorn 4074 Dell Vostro 1000 (AMD)        Posted: Thu May 09, 2019 6:01 am 
Reply with quote
Donator
User avatar
Offline

Joined
Wed Sep 09, 2009 2:17 am

Posts
3510

Location
Cologne, Germany

Favourite OS
10.0.9901
yourepicfailure wrote:
Did you get the MSUAA patch loaded?


I seem to not have that patch on my drive, and the Microsoft link is down - used to collect Longhorn stuff - do you have a copy? That's probably my problem *hehe*

_________________
Image


Top  Profile
 PostPost subject: Re: Longhorn 4074 Dell Vostro 1000 (AMD)        Posted: Thu May 09, 2019 6:10 am 
Reply with quote
Donator
User avatar
Offline

Joined
Mon Jul 23, 2012 9:40 pm

Posts
1017

Location
MD N10DC

Favourite OS
NT3.X Family
https://mega.nz/#!yCRCBKDa!10XVjRbdoaPT ... JpkLjMBRIM

You'll need to set csdversion for sp2. Sigmatel audio works fine once the patch is loaded.

_________________
Quote:
"C makes it easy to shoot yourself in the foot; C++ makes it harder, but when you do it blows your whole leg off"


Top  Profile
 PostPost subject: Re: Longhorn 4074 Dell Vostro 1000 (AMD)        Posted: Thu May 09, 2019 3:20 pm 
Reply with quote
FTP Access
Offline

Joined
Sun Apr 08, 2018 1:07 am

Posts
98

Location
Buffalo, New York

Favourite OS
All Windows versions
giantsteen wrote:
The issues I get:
-No bluescreen

Were you meaning to say that your computer just stopped responding without a BSOD occurring? Because that can be a little concerning as Windows freezing usually results in a blue screen.

_________________
[TUT] Install Windows Whistler without setting BIOS date

Image


Top  Profile
 PostPost subject: Re: Longhorn 4074 Dell Vostro 1000 (AMD)        Posted: Thu May 09, 2019 11:05 pm 
Reply with quote
Donator
User avatar
Offline

Joined
Mon Jul 23, 2012 9:40 pm

Posts
1017

Location
MD N10DC

Favourite OS
NT3.X Family
JonathonWyble wrote:
as Windows freezing usually results in a blue screen.

Haha yeah no. Try running a ray-trace cpu render with a massive scene on a computer with low memory and use all your available threads. It'll completely freeze due to paging everything and cpu hogging but when the render is finished it'll come back. Whenever that'll be...

>giantsteen

Just in case, for the csdversion fix,
Code:
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Windows]
"CSDVersion"=dword:00000200


Make this in a .reg file.

1000th post!

_________________
Quote:
"C makes it easy to shoot yourself in the foot; C++ makes it harder, but when you do it blows your whole leg off"


Top  Profile
 PostPost subject: Re: Longhorn 4074 Dell Vostro 1000 (AMD)        Posted: Sat May 11, 2019 11:52 am 
Reply with quote
Donator
User avatar
Offline

Joined
Wed Sep 09, 2009 2:17 am

Posts
3510

Location
Cologne, Germany

Favourite OS
10.0.9901
yourepicfailure wrote:
JonathonWyble wrote:
as Windows freezing usually results in a blue screen.

Haha yeah no. Try running a ray-trace cpu render with a massive scene on a computer with low memory and use all your available threads. It'll completely freeze due to paging everything and cpu hogging but when the render is finished it'll come back. Whenever that'll be...

>giantsteen

Just in case, for the csdversion fix,
Code:
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Windows]
"CSDVersion"=dword:00000200


Make this in a .reg file.

1000th post!


I must've screwed something up earlier because it doesn't work and Longhorn won't let me uninstall the sounds drivers that I somehow "forced" earlier (keeps showing up as a codec??).

One of these days I will just reinstall and get something working. This Vostro is more trouble than it's worth and I am getting an Inspiron 6400 in a few days and I know it'll work fine on that. I just wish I could get Sigma OS 3.0 M6 up and running but it just will not boot on either DVD drive.

_________________
Image


Top  Profile
 PostPost subject: Re: Longhorn 4074 Dell Vostro 1000 (AMD)        Posted: Sat May 11, 2019 7:30 pm 
Reply with quote
Donator
User avatar
Offline

Joined
Mon Jul 23, 2012 9:40 pm

Posts
1017

Location
MD N10DC

Favourite OS
NT3.X Family
Sigmatel calls themselves a "codec" and so did IDT for some bizarre, confusing reason.

You have the exact same audio system as the one in my dell XT. The only way I "forced" those drivers was through the use of the msuaa which changed some unknown "PCI Device" listings to "High Definition Audio Device."
Afterwards they ran perfectly fine when updated them.

_________________
Quote:
"C makes it easy to shoot yourself in the foot; C++ makes it harder, but when you do it blows your whole leg off"


Top  Profile
 PostPost subject: Re: Longhorn 4074 Dell Vostro 1000 (AMD)        Posted: Sun May 12, 2019 4:13 pm 
Reply with quote
Donator
User avatar
Offline

Joined
Wed Sep 09, 2009 2:17 am

Posts
3510

Location
Cologne, Germany

Favourite OS
10.0.9901
yourepicfailure wrote:
Sigmatel calls themselves a "codec" and so did IDT for some bizarre, confusing reason.

You have the exact same audio system as the one in my dell XT. The only way I "forced" those drivers was through the use of the msuaa which changed some unknown "PCI Device" listings to "High Definition Audio Device."
Afterwards they ran perfectly fine when updated them.


I did what you said but nothing is changing to High Definition Audio Device. I am very unsure of how to go about this further. The MSUAA installed fine but I have no way of knowing if anything is working lol.

_________________
Image


Top  Profile
 PostPost subject: Re: Longhorn 4074 Dell Vostro 1000 (AMD)        Posted: Mon May 13, 2019 6:28 am 
Reply with quote
Donator
User avatar
Offline

Joined
Mon Jul 23, 2012 9:40 pm

Posts
1017

Location
MD N10DC

Favourite OS
NT3.X Family
Alright, my mistake. I also sent you the wrong msuaa patch as well. Here's the revised, proper version:

https://mega.nz/#!2LYHkYIZ!JVWDrFXyHNH5 ... kshyppqahs

Here's a picture book tutorial on getting it done, and what to expect along the way. I get that it's not 4074, but it's the same regardless the pre-reset build. I apologize in advance if the guide below sounds a little childish tone, but I didn't want to write out another boring and bland tutorial.

You start with this. Some random PCI device you know who it's for. You can find no driver for it that works and hours of troubleshooting later you still don't have audio.
Image

Let's begin by applying the given reg.
Image

Make sure you run the patch under xp compatibility mode or it's not going to work.
Image

Assuming you did the above two steps right, opening the exe will give you this:
Image

Go through the wizard and you get this happy message at the end~
Image

Oh ho no, we're not through yet!

If you'll notice back in devmgmt that funny pci device has now jumped down to system devices.
Image

Now we update it.
Image

For some reason, Windows doesn't know where it put the msuaa files.
Image

Psst, they're in systemdrive\windows\system32\drivers!
Image

Image

Yay! Now Windows can interact with the HD audio bus.
Image

Wait, what's this? Now we have new audio devices detected in place of that PCI device thing.
Image

Now install audio drivers, probably one or two are for audio out from graphics card or other audio out-capable devices.
Image

I think you already know how to update drivers so I won't explain that part.
Image

???

Profit.
Image

Hope this helps!

_________________
Quote:
"C makes it easy to shoot yourself in the foot; C++ makes it harder, but when you do it blows your whole leg off"


Top  Profile
 PostPost subject: Re: Longhorn 4074 Dell Vostro 1000 (AMD)        Posted: Mon May 13, 2019 7:38 pm 
Reply with quote
Donator
User avatar
Offline

Joined
Wed Sep 09, 2009 2:17 am

Posts
3510

Location
Cologne, Germany

Favourite OS
10.0.9901
Thank you!! <3 I knew I wasn't crazy when it wouldn't work. I had to tinker around with it quite a bit, your tutorial helped. However in my case it never stayed a PCI Bus. It somehow just appeared as the HD Audio. Then I installed an older driver from Sigmatel, which seemed to have worked. The sound worked when I ejected my USB drive. However, now my computer shows a BSOD every time it boots. Sigh. I can't ever win, can I.

_________________
Image


Top  Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 15 posts ] 




Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  

All views expressed in these forums are those of the author and do not necessarily represent the views of the BetaArchive site owner.

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Copyright © 2006-2019

 

Sitemap | XML | RSS


Affiliate