Windows NT 3.1 with 4 MB ram

Discuss Windows 2000, NT, XP and Windows Server 2000, 2003, SBS 2003.
Post Reply
hjort
User avatar
FTP Access
Posts: 399
Joined: Mon May 07, 2007 11:08 pm
Location: Copenhagen, Denmark

Windows NT 3.1 with 4 MB ram

Post by hjort »

Hi

I`m trying to install Windows NT 3.1 Workstation on a old AST computer, with 4 MB ram. After first reboot i get this "you do not have enough random access memory to run Windows NT" error. Is there any way i can remove the minimum memory check?
My gaming machine: AST Advantage 6066d. Cyrix 66MHz 486DX. 4MB RAM. 512KB Cirrus Logic onboard graphics. Creativa Vibra 16 ISA. 520MB HDD, 3.5" FDD, 40x CD-ROM. MS-DOS 6.22/Windows 3.1

Kenneth
Donator
Posts: 2407
Joined: Sun May 13, 2007 12:42 am

Post by Kenneth »

The code is still there in the Windows Server 2003 loader, but it is never executed.

kjaer
User avatar
Posts: 28
Joined: Mon Dec 31, 2007 10:03 am
Location: Seattle, WA
Contact:

Post by kjaer »

Considering the minimum for NT 3.1 is 16 MB and given how poorly it runs with that little, I'm not sure why you would want to bypass the check.

betaluva
User avatar
Donator
Posts: 2068
Joined: Wed Oct 24, 2007 12:21 am
Location: Australia

Post by betaluva »

find dosnet.inf in the i386 folder and change the min memory to = 1024 ,it works on windows nt 4,2000 and xp so i cant see why it wont work on nt 3.1?

Frozenport
User avatar
FTP Access
Posts: 1022
Joined: Fri Sep 01, 2006 10:04 pm
Location: The Ephemeral between existance and non-existance: AKA "being"
Contact:

Post by Frozenport »

You really wouldn't be happy with the result...

Consider installing Windows 95? You maybe able to actually run Office 95 with it...

If you just want to play with the OS, why not use an emulator?
Image
Part Time Troll - HPC Enthusiast - Spelling Master - Old Fart

hjort
User avatar
FTP Access
Posts: 399
Joined: Mon May 07, 2007 11:08 pm
Location: Copenhagen, Denmark

Post by hjort »

betaluva wrote:find dosnet.inf in the i386 folder and change the min memory to = 1024 ,it works on windows nt 4,2000 and xp so i cant see why it wont work on nt 3.1?
Thanks. I`ll try that

Frozenport wrote:You really wouldn't be happy with the result...

Consider installing Windows 95? You maybe able to actually run Office 95 with it...

If you just want to play with the OS, why not use an emulator??
I know it`s not the best OS for a computer with 4 MB ram. But i really want to play around with NT 3.1 on real hardware.
My gaming machine: AST Advantage 6066d. Cyrix 66MHz 486DX. 4MB RAM. 512KB Cirrus Logic onboard graphics. Creativa Vibra 16 ISA. 520MB HDD, 3.5" FDD, 40x CD-ROM. MS-DOS 6.22/Windows 3.1

Post Reply