BetaArchive Logo
Navigation Home Database Screenshots Gallery Image Uploader Server Info FTP Servers Wiki Forum RSS Feed Rules Please Donate
UP: 20d, 9h, 8m | CPU: 47% | MEM: 5927MB of 12287MB used
{The community for beta collectors}

Post new topic Reply to topic  [ 11 posts ] 
Author Message
 PostPost subject: Windows Codename Memphis Build 1525 in 86Box        Posted: Sun May 19, 2019 11:18 pm 
Reply with quote
FTP Access
User avatar
Offline

Joined
Wed Jul 12, 2017 6:23 am

Posts
66

Location
Laniakea Supercluster

Favourite OS
Windows 95, 2000, XP, 7, and 10
I am trying to install Windows Codename Memphis build 1525 (Beta 1) in 86Box. However, after I partition and format the disk with a bootdisk and run setup from the CD, I immediately get this error:

Image

After exiting:

Image

I tried both FAT and FAT32 partitions but neither one works.
I also tried upgrading from an earlier build (specifically build 1353) but setup crashes after performing an illegal operation.
Does anyone else get this problem? Is there a fix for this?

Thanks.

P.S. I believe this or something similar has prevented me from installing build 1525 in Virtual PC.


Top  Profile
 PostPost subject: Re: Windows Codename Memphis Build 1525 in 86Box        Posted: Mon May 20, 2019 1:40 am 
Reply with quote
FTP Access
User avatar
Offline

Joined
Wed Nov 22, 2017 5:39 pm

Posts
176

Location
Somewhere in QEMU

Favourite OS
Millennium 2358, Longhorn 3713
https://betawiki.net/wiki/Windows_98_bu ... stallation

There is actually a bug on 15xx builds where if you don't replace winsetup.bin with one from an earlier build or the RTM on some virtualization software, setup can crash.

_________________
Image

BetaWiki contributor.


Top  Profile  WWW
 PostPost subject: Re: Windows Codename Memphis Build 1525 in 86Box        Posted: Mon May 20, 2019 11:47 am 
Reply with quote
Donator
User avatar
Offline

Joined
Wed Feb 23, 2011 12:11 am

Posts
3531

Location
Italy

Favourite OS
Windows, OS/2, DOS
Well, it's due to improper segment limit emulation generally speaking.

_________________
http://forum.softhistory.org


Top  Profile  WWW
 PostPost subject: Re: Windows Codename Memphis Build 1525 in 86Box        Posted: Mon May 20, 2019 1:05 pm 
Reply with quote
Donator
User avatar
Offline

Joined
Sat Aug 19, 2006 8:13 am

Posts
2006

Location
Slovenia, Central Europe.

Favourite OS
Windows 98 SE 4.10.2222B
As TheCollector1988 said, this is an emulator bug. It is already fixed on my end, but has not been committed yet. It's caused by some instructions not having segment limit checks when they should have.

_________________
Join #softhistory @ RoL IRC, a nice community for true enthusiasts!
Anime channel: #doki-doki @ RoL IRC, Mibbit, KiwiIRC.
The 86Box help channel is #softhistory now!

Check out our SoftHistory Forum for quality discussion about older software.


Top  Profile  WWW  ICQ  YIM
 PostPost subject: Re: Windows Codename Memphis Build 1525 in 86Box        Posted: Mon May 20, 2019 5:43 pm 
Reply with quote
FTP Access
User avatar
Offline

Joined
Wed Jul 12, 2017 6:23 am

Posts
66

Location
Laniakea Supercluster

Favourite OS
Windows 95, 2000, XP, 7, and 10
BF10 wrote:
https://betawiki.net/wiki/Windows_98_build_1500#Installation

There is actually a bug on 15xx builds where if you don't replace winsetup.bin with one from an earlier build or the RTM on some virtualization software, setup can crash.

It does work if I use a WINSETUP.BIN from an earlier build (I used WINSETUP.BIN from build 1353), but unfortunately, the setup is now just like the build 1353 setup and not the build 1525 setup.

Also, BetaWiki says:
Quote:
The setup on this build has a WINSETUP.BIN that isn't recognized by setup all the time and causes setup to crash on most emulators except Microsoft Virtual PC, 86Box, VARCem, and some versions of VMware, due to incorrect emulation of the segment limits of their CPU core.

Yet I am using 86Box and it does not work. (Or does build 1500 work in 86Box while build 1525 does not?)


Top  Profile
 PostPost subject: Re: Windows Codename Memphis Build 1525 in 86Box        Posted: Mon May 20, 2019 5:54 pm 
Reply with quote
Donator
User avatar
Offline

Joined
Sun Aug 12, 2012 4:33 pm

Posts
2008

Location
Czechia
As Battler said, this has been fixed, but the fix hasn't been committed yet, which means that any Jenkins builds are still affected by this bug (which also affects windisk in 58s iirc).

_________________
AlphaBeta, stop brainwashing me immediately!

Image


Top  Profile
 PostPost subject: Re: Windows Codename Memphis Build 1525 in 86Box        Posted: Mon May 20, 2019 6:39 pm 
Reply with quote
FTP Access
User avatar
Offline

Joined
Wed Jul 12, 2017 6:23 am

Posts
66

Location
Laniakea Supercluster

Favourite OS
Windows 95, 2000, XP, 7, and 10
Oh I guess that is why I had problems with Preliminary Release builds of Windows Codename Chicago, which I explained in this post: viewtopic.php?f=60&t=39757


Top  Profile
 PostPost subject: Re: Windows Codename Memphis Build 1525 in 86Box        Posted: Mon May 20, 2019 6:48 pm 
Reply with quote
Donator
User avatar
Offline

Joined
Sun Aug 12, 2012 4:33 pm

Posts
2008

Location
Czechia
No, that's unrelated.

_________________
AlphaBeta, stop brainwashing me immediately!

Image


Top  Profile
 PostPost subject: Re: Windows Codename Memphis Build 1525 in 86Box        Posted: Sat May 25, 2019 9:37 pm 
Reply with quote
FTP Access
User avatar
Offline

Joined
Wed Jul 12, 2017 6:23 am

Posts
66

Location
Laniakea Supercluster

Favourite OS
Windows 95, 2000, XP, 7, and 10
Is it at all possible for me to edit the WINSETUP.BIN file to make it work in 86Box?
I cannot open/extract WINSETUP.BIN on my computer (I tried UltraISO, WinImage, and 7-Zip) because it is "corrupt".


Top  Profile
 PostPost subject: Re: Windows Codename Memphis Build 1525 in 86Box        Posted: Sat May 25, 2019 10:53 pm 
Reply with quote
Donator
User avatar
Offline

Joined
Wed Feb 23, 2011 12:11 am

Posts
3531

Location
Italy

Favourite OS
Windows, OS/2, DOS
SupernovaNick wrote:
Is it at all possible for me to edit the WINSETUP.BIN file to make it work in 86Box?
I cannot open/extract WINSETUP.BIN on my computer (I tried UltraISO, WinImage, and 7-Zip) because it is "corrupt".


It's not even a ISO file, it's a NE 16-bit executable. Also, you can't edit unless you know some programming, and anyway, just wait for the commit.

_________________
http://forum.softhistory.org


Top  Profile  WWW
 PostPost subject: Re: Windows Codename Memphis Build 1525 in 86Box        Posted: Sun May 26, 2019 5:46 pm 
Reply with quote
FTP Access
User avatar
Offline

Joined
Wed Jul 12, 2017 6:23 am

Posts
66

Location
Laniakea Supercluster

Favourite OS
Windows 95, 2000, XP, 7, and 10
Ok, thanks.

I tried the image programs I listed because they recognize .BIN files (except for 7-Zip. I just tried that because it can extract certain image files like .ISO and .IMG). They just say the WINSETUP.BIN from the CD is corrupt.

EDIT: I did figure out a temporary solution to install 15xx builds without using a different WINSETUP.BIN: Begin the setup in VMware Workstation on a pre-allocated .VMDK, then after the first reboot, shut down, then convert the .VMDK to a .IMA with WinImage, and then continue the setup on 86Box.


Top  Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 11 posts ] 




Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  

All views expressed in these forums are those of the author and do not necessarily represent the views of the BetaArchive site owner.

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Copyright © 2006-2019

 

Sitemap | XML | RSS