BetaArchive
https://www.betaarchive.com/forum/

Having trouble with cd rom drivers in 86 box
https://www.betaarchive.com/forum/viewtopic.php?f=67&t=39921
Page 1 of 1

Author:  Mister RoyFoy1 [ Fri Jun 07, 2019 6:03 pm ]
Post subject:  Having trouble with cd rom drivers in 86 box

Alright so I'm trying to install dos 6 in 86 box (to later install Chicago) and I got dos to work but I can't access the cd rom. I tried auto detect but it didn't recognize anything. I then tried the windows 95 boot disk to see if its drivers worked but alas, they didn't. I don't know what to do now.

Machine: AMI winbios 486
CPU: intel i486SX/16
Memory: 4 MB
Display: [ISA] VGA
Floppy: 3.5" 1.44M
CD-ROM: ATAPI, channel-1:0, Speed 8x

Author:  tarquin44 [ Fri Jun 07, 2019 6:35 pm ]
Post subject:  Re: Having trouble with cd rom drivers in 86 box

Try: CD-ROM: ATAPI, channel-0:1, Speed 8x,

I have Chicago 58 running in PCem, not tried it in 86box yet.

Author:  TheCollector1988 [ Fri Jun 07, 2019 7:59 pm ]
Post subject:  Re: Having trouble with cd rom drivers in 86 box

What build of Chicago?
Also, Chicago builds before 99 don't have 32-bit support in esdi_506.pdr for ATAPI CD-ROM's, and you might want to use SCSI for such builds (either Adaptec 154x or Buslogic ISA/VLB/PCI).

tarquin44 wrote:
Try: CD-ROM: ATAPI, channel-0:1, Speed 8x,

I have Chicago 58 running in PCem, not tried it in 86box yet.


Well, Secondary Master (1:0) is recommended in most cases, but not Primary Slave (0:1).

Author:  Mister RoyFoy1 [ Fri Jun 07, 2019 8:09 pm ]
Post subject:  Re: Having trouble with cd rom drivers in 86 box

TheCollector1988 wrote:
What build of Chicago?
Also, Chicago builds before 99 don't have 32-bit support in esdi_506.pdr for ATAPI CD-ROM's, and you might want to use SCSI for such builds (either Adaptec 154x or Buslogic ISA/VLB/PCI).

tarquin44 wrote:
Try: CD-ROM: ATAPI, channel-0:1, Speed 8x,

I have Chicago 58 running in PCem, not tried it in 86box yet.


Well, Secondary Master (1:0) is recommended in most cases, but not Primary Slave (0:1).

58s. I'll try the adaptec 154x and the buslogic on ms dos 6

Edit: I tried them, didn't work. Also for some reason I can't boot to DOS anymore (maybe cause a tampered with the bios addresses with the scsi adapters? I don't know) even though it still has dos installed on it. Also the hard disk address changed from 9 to 47

Author:  TheCollector1988 [ Fri Jun 07, 2019 9:12 pm ]
Post subject:  Re: Having trouble with cd rom drivers in 86 box

You don't set the CHS geometry on the CMOS for SCSI as it gets handled by its own bios (which you need to have and enable).
For the CMOS, set the CHS to none if you're using SCSI as the hdd, otherwise leave it unchanged, but set the CD-ROM to use SCSI (through the Aha154x, for CD-ROM the scsi bios is not needed).
And SCSI HDD's have different MBR (Master Boot Record) iirc than IDE HDDs from CMOS, if it is really the case, reinstall DOS from scratch.

Author:  Mister RoyFoy1 [ Fri Jun 07, 2019 10:26 pm ]
Post subject:  Re: Having trouble with cd rom drivers in 86 box

TheCollector1988 wrote:
You don't set the CHS geometry on the CMOS for SCSI as it gets handled by its own bios (which you need to have and enable).
For the CMOS, set the CHS to none if you're using SCSI as the hdd, otherwise leave it unchanged, but set the CD-ROM to use SCSI (through the Aha154x, for CD-ROM the scsi bios is not needed).
And SCSI HDD's have different MBR (Master Boot Record) iirc than IDE HDDs from CMOS, if it is really the case, reinstall DOS from scratch.

Are we talking about the same thing here? Cause when I mentioned the scsi configuration it had things like bios addresses, IRQ, Host ID, and DMA channel. I can't really find anything related to CHS geometry there

Author:  TheCollector1988 [ Sun Jun 09, 2019 6:22 pm ]
Post subject:  Re: Having trouble with cd rom drivers in 86 box

The CHS geometry you had enabled was in the CMOS/BIOS of the machine, which should be disabled if you're using SCSI for the first hard disk (ID 0) too, unless you have it on another ID past 1.

Author:  MCpillager12 [ Sat Jun 15, 2019 6:50 pm ]
Post subject:  Re: Having trouble with cd rom drivers in 86 box

I have Chicago 58s working in 86box with following specs:
Quote:
Machine: Intel Premiere/PCI II
CPU: Pentium 75
Memory: 16MB
Display: Tseng et4000ax
Floppy: 3.5" 1.44MB
CD-ROM: ATAPI; Primary slave; 2x


I first installed Dos 6.22, then installed this driver, then ran dossetup from CD.

Page 1 of 1 All times are UTC [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/