BetaArchive Logo
Navigation Home Database Screenshots Gallery Image Uploader Server Info FTP Servers Wiki Forum RSS Feed Rules Please Donate
UP: 17d, 5h, 25m | CPU: 86% | MEM: 5551MB of 11705MB used
{The community for beta collectors}

Post new topic Reply to topic  [ 13 posts ] 
Author Message
 PostPost subject: Windows 3.1 on VirtualBox?        Posted: Wed Oct 10, 2018 11:18 pm 
Reply with quote
Offline

Joined
Fri Oct 05, 2018 7:54 pm

Posts
66

Favourite OS
Neptune 5111
I cannot get it to install: I have an MS-DOS 6.22 Bootdisk and the first floppy; however it says it doesn't have enough space, even with a 1GB+ VHD


Top  Profile
 PostPost subject: Re: Windows 3.1 on VirtualBox?        Posted: Thu Oct 11, 2018 2:43 am 
Reply with quote
FTP Access
Offline

Joined
Tue Aug 08, 2017 2:11 pm

Posts
265
Don't use VirtualBox for Windows 3.x.

Use PCem or 86box instead.


Top  Profile
 PostPost subject: Re: Windows 3.1 on VirtualBox?        Posted: Thu Oct 11, 2018 7:26 am 
Reply with quote
Donator
User avatar
Offline

Joined
Tue Jun 16, 2015 5:29 am

Posts
47

Favourite OS
Nashville 999 / Neptune 5111
know any good tutorials for 86box n .3x

i tried a few times also and could never get it to load. would freeze before i even got win3 to init boot

_________________
_________________________
_╔═╦╗______________ ╔═╗__
_║║║║______________ ╚╗║__
_║║║╠══╦╦╦╦══╦══╦═╗║║__
_║║║║║═╣║║║╔╗║║═╣╔╝║║__
_║║║║║═╣║║║║║║║═╣╚╦╝╚╗_
_╚╩═╩══╩══╩╝╚╩══╩═╩══╝_
__________________________


Top  Profile
 PostPost subject: Re: Windows 3.1 on VirtualBox?        Posted: Thu Oct 11, 2018 8:25 am 
Reply with quote
FTP Access
User avatar
Offline

Joined
Mon Feb 24, 2014 10:28 am

Posts
1585

Location
Slovenia

Favourite OS
5111
If you tried older versions, it has been improved substaintally since then. Only thing you need to watch out for is proper configuration. I'd go with a 386/486 machine, 8MB of RAM, basic VGA display, a 100MB IDE hard drive, an ATAPI CDROM drive and a 3.5"-1.44MB floppy drive.

If you have any issues, drop by at the IRC channel or Discord server (links are on github).

_________________
Image

KRNL386 - my site about retro computing | My site about Windows 1.0 | My blog | 86Box Manager - my configuration manager for 86Box


Top  Profile
 PostPost subject: Re: Windows 3.1 on VirtualBox?        Posted: Thu Oct 11, 2018 12:44 pm 
Reply with quote
Donator
User avatar
Offline

Joined
Wed Jun 22, 2011 10:27 am

Posts
434

Location
Croatia

Favourite OS
5.0.2195
I recommend not to install Windows 3.1 using an MS-DOS bootdisk. First, install a full copy of MS-DOS 6.22 onto the hard drive and then install Windows 3.1

_________________
This signature has seen better days, for sure...


Top  Profile  WWW
 PostPost subject: Re: Windows 3.1 on VirtualBox?        Posted: Thu Oct 11, 2018 12:56 pm 
Reply with quote
Donator
User avatar
Offline

Joined
Wed Feb 23, 2011 12:11 am

Posts
3529

Location
Italy

Favourite OS
Windows, OS/2, DOS
newnec1 wrote:
know any good tutorials for 86box n .3x

i tried a few times also and could never get it to load. would freeze before i even got win3 to init boot


Just use the latest jenkins build and not 1.0x.

_________________
http://forum.softhistory.org


Top  Profile  WWW
 PostPost subject: Re: Windows 3.1 on VirtualBox?        Posted: Thu Oct 11, 2018 1:35 pm 
Reply with quote
Permanently Banned
User avatar
Offline

Joined
Sun Feb 12, 2017 12:50 am

Posts
42

Favourite OS
Windows
on VirtualBox it works perfectly
we do not write falsehood!
if one is not able to install it, it is another matter ...


Top  Profile
 PostPost subject: Re: Windows 3.1 on VirtualBox?        Posted: Thu Oct 11, 2018 1:45 pm 
Reply with quote
FTP Access
Offline

Joined
Sun Feb 25, 2018 6:49 pm

Posts
282

Location
GMT+2 w/dst

Favourite OS
6.0.6001
OdysseyNeptune wrote:
I cannot get it to install: I have an MS-DOS 6.22 Bootdisk and the first floppy; however it says it doesn't have enough space, even with a 1GB+ VHD

Ah, I see what the problem is. You didn't install MS-DOS to the harddrive and/or you didn't partition and format the drive, that's why. Possibly it might be trying install itself onto the floppy.

_________________
<!--Placeholder-->


Top  Profile  WWW
 PostPost subject: Re: Windows 3.1 on VirtualBox?        Posted: Thu Oct 11, 2018 11:09 pm 
Reply with quote
Donator
User avatar
Offline

Joined
Sun Aug 12, 2012 4:33 pm

Posts
2007

Location
Czechia
condor.07 wrote:
on VirtualBox it works perfectly
we do not write falsehood!
if one is not able to install it, it is another matter ...

Nobody disputes that Windows 3.1 runs on VirtualBox. However, it's pretty much equivalent to riding a horse on a motorway. Technically it's possible as it's just another kind of road, in practice you would get pulled over by police pretty quickly. Windows 3.1 was not designed to run on modern Core processors and does have known issues on virtualization, therefore using a cycle-accurate emulator such as 86Box is objectively a better idea.

_________________
AlphaBeta, stop brainwashing me immediately!

Image


Top  Profile
 PostPost subject: Re: Windows 3.1 on VirtualBox?        Posted: Thu Oct 11, 2018 11:33 pm 
Reply with quote
Offline

Joined
Fri Oct 05, 2018 7:54 pm

Posts
66

Favourite OS
Neptune 5111
I will use VirtualBox, thanks for the tips


Top  Profile
 PostPost subject: Re: Windows 3.1 on VirtualBox?        Posted: Thu Oct 11, 2018 11:33 pm 
Reply with quote
Offline

Joined
Fri Oct 05, 2018 7:54 pm

Posts
66

Favourite OS
Neptune 5111
Although FDISK doesn't work well for partitions it seems.


Top  Profile
 PostPost subject: Re: Windows 3.1 on VirtualBox?        Posted: Wed Nov 14, 2018 10:48 pm 
Reply with quote
Offline

Joined
Wed Nov 14, 2018 8:57 pm

Posts
38

Location
Puntarenas, Costa Rica

Favourite OS
Myself v.1.1887.0079
Zv45Beta wrote:
I recommend not to install Windows 3.1 using an MS-DOS bootdisk. First, install a full copy of MS-DOS 6.22 onto the hard drive and then install Windows 3.1

Pre-95 versions of Windows are meant to run on top of MS-DOS, PC-DOS or other operating system of the DOS kind. Installing Windows 3.x on a computer without MS-DOS will not install MS-DOS. As implied by Zv45, install MS-DOS first then run Windows Setup from the installed copy of MS-DOS.

_________________
Alejandro J. Herrera Barboza, 16, from Costa Rica


Top  Profile
 PostPost subject: Re: Windows 3.1 on VirtualBox?        Posted: Mon Apr 08, 2019 5:08 pm 
Reply with quote
FTP Access
User avatar
Offline

Joined
Thu Apr 04, 2019 4:29 pm

Posts
52

Favourite OS
Windows 2000 SP4 and XP
I have windows 3.1 on virtualbox. The way I got it working was installing msdos 5.00 first on a new vm and then putting in the .img files for windows 3.1 and doing the setup for it.

_________________
What's makes old versions of windows so interesting and fun to try nowadays? Nostalgia! Also, Windows 7 Is Ending Support 2020!
Imageby JohnsterSpaceNT


Top  Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 13 posts ] 




Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  

All views expressed in these forums are those of the author and do not necessarily represent the views of the BetaArchive site owner.

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Copyright © 2006-2019

 

Sitemap | XML | RSS