Whistler install hangs

Any off topic discussions should go in this forum. Post count is not increased by posting here.
FTP Access status is required to post in this forum. Find out how to get it
Forum rules
Any off topic discussions should go in this forum. Post count is not increased by posting here.
FTP Access status is required to post in this forum. Find out how to get it
Post Reply
ddew
Donator
Posts: 368
Joined: Mon Dec 31, 2007 4:09 am
Location: Sweden

Whistler install hangs

Post by ddew »

I'm trying to install Whistler 24xx on my test system and I get as far as after loading all the drivers it's displaying "Starting Whistler" before the machine freezes.

I've installed other betas on it without any problems, Neptune for example works just fine. Graphics shouldn't be an issue since it's using an old ATI Rage II+ pci-card. I've turned off just about every feature I could in the BIOS like ac97 sound, usb-controller, integrated NIC and so on to no avail.

When I tried installing from within Neptune it hanged at the same point after rebooting.

Any suggestions on what to try next?

betaluva
User avatar
Donator
Posts: 2068
Joined: Wed Oct 24, 2007 12:21 am
Location: Australia

Post by betaluva »

try booting in safe mode, press F8 as whistler is booting, if it gets to the desktop then run msconfig and check out win.ini and your start up files.

ddew
Donator
Posts: 368
Joined: Mon Dec 31, 2007 4:09 am
Location: Sweden

Post by ddew »

The "Starting Whistler" bit I was referring to is during the first, console-based bit. When you boot the cd, it starts loading all the needed drivers and then it's supposed to start the actual installation where you partition the disk. That's where it freezes, no stop error or anything.

Rob Jansen
User avatar
Donator
Posts: 5271
Joined: Sat May 12, 2007 1:05 pm
Location: The Collection Book
Contact:

Post by Rob Jansen »

Wich build exactly, and did you change the BIOS date?

ddew
Donator
Posts: 368
Joined: Mon Dec 31, 2007 4:09 am
Location: Sweden

Post by ddew »

The most recent try is 2419 Pro but I've also tried 2410 Pro.

I changed the BIOS date according to a tip from another thread which told me to check the date of the nt5 file on the cd and change it to that date.

Rob Jansen
User avatar
Donator
Posts: 5271
Joined: Sat May 12, 2007 1:05 pm
Location: The Collection Book
Contact:

Post by Rob Jansen »

Maybe check my windows collection book at the SP ftp?

This is what it says about these builds.

Professional
2419
26/01/2001
RBDC9-VTRC8-D7972-J97JY-PRVMG

Professional
2410
05/01/2001
F6PGG-4YYDJ-3FF3T-R328P-3BXTG

No installation issues.
What you were saying was that the screen hangs there at:
Setup is starting windows whistler.

Wait a while (30 sec) then it will go.
I had that to with whistler builds.

I will upload the new version of the document so that you can see all of the whistler builds here and wich BIOS date, KEY, installation issues.

ddew
Donator
Posts: 368
Joined: Mon Dec 31, 2007 4:09 am
Location: Sweden

Post by ddew »

The collection book is a godsend, great referencebook. I'm using those dates and I've also tried waiting at the "Starting Whistler" point but after 20 minutes I figured it wasn't going anywhere.

But I noticed something during the Neptune install that can explain the hang. Right at that point in the setup the display flickers as if a driver is loaded or initialized, perhaps that's what Whistler's trying to do when it fails.

I have a GeForce 5200 AGP on the way so I'll stick to messing around with Neptune until it arrives. Hopefully that'll sort things out.

Rob Jansen
User avatar
Donator
Posts: 5271
Joined: Sat May 12, 2007 1:05 pm
Location: The Collection Book
Contact:

Post by Rob Jansen »

The best you can use is just a normal XP pro on your Host pc and then install VPC 2007 for testing this.

Its much safer.

ddew
Donator
Posts: 368
Joined: Mon Dec 31, 2007 4:09 am
Location: Sweden

Post by ddew »

True, but I have a spare machine just for messing around with and I have a thing for running stuff on bare metal.

Rob Jansen
User avatar
Donator
Posts: 5271
Joined: Sat May 12, 2007 1:05 pm
Location: The Collection Book
Contact:

Post by Rob Jansen »

Then you want a machine that is older then 2001, then all hardware is recognized.

ddew
Donator
Posts: 368
Joined: Mon Dec 31, 2007 4:09 am
Location: Sweden

Post by ddew »

This machine is fully supported out of box with 2K, Neptune and WinME. It's an older machine so I figured it'd work just fine with the Whistler betas.

mdogg
User avatar
Donator
Posts: 954
Joined: Fri May 18, 2007 9:39 am
Location: My house

Post by mdogg »

How long did you wait for in the DOS portion of the setup for Starting Windows to end? I seem to remember waiting a long time before the Starting Windows disappeared and continued the setup.
Image

empireum
Donator
Posts: 3557
Joined: Sat Sep 30, 2006 5:00 pm

Post by empireum »

Do you have another graphics card you could try, just out of interest? Freezing at that point means freezing while booting the kernel though, so I'm not sure if exchanging the GPU will help.

Gamma
User avatar
FTP Access
Posts: 550
Joined: Wed Aug 06, 2008 7:31 pm
Location: Earth

Re: Whistler install hangs

Post by Gamma »

I have this same problem, and I'm trying to install Whistler on a Dell Latitude D600. It's compatible with Xp and 2k. Any version of Whistler does this same thing. Help?
Instagram: samxthomas
Flickr: https://www.flic.kr/lucemsequimur

Post Reply